Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1879 opgetrokken in opdracht van de rentenier Athanase Verbist. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.
Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat). De markante, bepleisterde en beschilderde, klokvormige halsgevel, rustte oorspronkelijk op een klassieke winkelpui met zijportaal tussen slanke bewerkte pilasters. Deze werden bekroond door een entablement, waarop een gevelbrede ijzeren balkonborstwering vóór de eerste verdieping. Nadrukkelijk horizontaal geleed en axiaal van opzet, beantwoordt het gevelfront aan een regelmatig ordonnantieschema. De eerste en tweede verdieping onderscheiden zich door klassieke pilasterordonnantie met een rozettenfries in het gekorniste entablement. Het rijke stucdecor bestaat verder uit schijnvoegen, en cartouchevormige sleutels met guirlandes. De registers van rechthoekige, vlak omlijste vensters, worden in de middenas van de eerste verdieping onderbroken door een rondboogvenster met sluitsteen en waterlijst op doorgetrokken imposten. De tweeledige, door vleugelstukken geflankeerde geveltop, geleed door pilasters en waterlijsten en bekroond door een driehoekig fronton, is in het gevelontwerp verrijkt met siervazen en obelisken. Rondboogvenster tussen ronde oculi in de eerste geleding, spiegel met bouwjaar 1879 in de blinde tweede geleding. Verbouwde pui.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203105 (geraadpleegd op ).
Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen gedateerd 1879 in geveltop. Zeer stijlvolle bepleisterde en beschilderde voorgevel met in- en uitgezwenkte top. Klassieke ordonnantie van het gevelfront met renaissancepilasters aangevuld met een rijke decoratie: imitatievoegen, doorlopende borstweringen met bladwerk, cartouchevormige sleutel met guirlandes, fries met krulwerk, gekorniste waterlijsten, bekronend driehoekig fronton. Rechthoekige, rondboogvormige en radvensters in omlijsting van platte banden. Deurvensters met ijzeren leuning op de hoofdverdieping Banaal gewijzigde begane rond.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5088 (geraadpleegd op ).