erfgoedobject

Rij arbeiderswoningen

bouwkundig element
ID
50892
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50892

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij arbeiderswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Historische locatie van de grafelijke Hondecoten, op de zuidhoek van de Vlamingstraat en de huidige Collegestraat, vroeger Hondecotstraatje genoemd. Uit bewaarde 16de-eeuwse kostennota’s in de grafelijke archieven blijkt dat de verblijfplaats van de jachthonden van de Graven van Vlaanderen, opgetrokken uit hout en stro, regelmatig onderhouden en hersteld werden. Na de troebelen eind 16de eeuw kwamen ze in verval. Sinds eind 17de eeuw in privébezit en eind 18de eeuw is de locatie als herberg "het Hondecot" gekend, in het bezit van de familie Van de Genachte, in de 19de eeuw afspanning "de Appel" genoemd.

Oorspronkelijke herberg met binnenkoer, volgens het kadasterarchief uitgebreid in 1865 en 1892 en in 1937 verkocht en verkaveld in vijf woningen. Nummers 3-5 werd volgens een bouwvergunning van 1938 verbouwd. Rijhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Verankerde gepleisterde en geschilderde voorgevel, nummer 5 met behouden beraapte bovenverdieping met witte plattebanden en vensteromlijstingen, op grijsgeschilderde plint. Rechthoekige vensters met deels bewaard schrijnwerk.

  • Stadsarchief Eeklo, Bouwvergunningen.
  • HAMERLYNCK W., Voorouderreeksen Van de Genachte – Eeklo, in De Eik, XIX, kwartaal IV, 1993, p. 228-239.
  • PILLE F., De grafelijke hondecoten, in De Eeklose Dobbelgebakkene, X, 2001, 2, p. 53-59.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rij arbeiderswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50892 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.