Poort en wijnmagazijn

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Poort en wijnmagazijn

Beschrijving

Achterin gelegen voormalig wijnmagazijn horende bij het woonhuis van wijnhandelaar Ph. Van Hoorebeke, bereikbaar via een overdekte doorrit met poort in de Cocquytstraat.

Bakstenen poortomlijsting onder ijzeren I-latei met rozetjes op hardstenen consoles en bekronend gebogen fronton met sgraffito bloemmotieven in het boogveld; arduinen waterlijst en bolornamenten op de hoekpilasters.

Voormalig magazijn. Bakstenen gebouw van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, volgens het kadasterarchief volledig herbouwd in 1929 door Ph. Van Hoorebeke en E. Tydgadt. Verzorgd parement van gele baksteen met verwerking van rode baksteen voor speklagen en hoekkettingen en witte baksteen voor de ontlastingsbogen; gecementeerde plint en uitgewerkte sierankers op de penanten. Rechthoekige vensters onder ijzeren I-latei met rozetjes; nieuw schrijnwerk. Zijpuntgevels afgewerkt met hoekpilasters en klimmende fries onder de overstekende houten daklijst op schoorstukken; omlijste oculus in top. Linker zijgevel met poort en zolderluik onder ijzeren I-latei met rozetjes.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen