erfgoedobject

Poort en wijnmagazijn

bouwkundig element
ID
50900
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50900

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Poort en wijnmagazijn
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Achterin gelegen voormalig wijnmagazijn horende bij het woonhuis van wijnhandelaar Ph. Van Hoorebeke, bereikbaar via een overdekte doorrit met poort in de Cocquytstraat.

Bakstenen poortomlijsting onder ijzeren I-latei met rozetjes op hardstenen consoles en bekronend gebogen fronton met sgraffito bloemmotieven in het boogveld; arduinen waterlijst en bolornamenten op de hoekpilasters.

Voormalig magazijn. Bakstenen gebouw van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, volgens het kadasterarchief volledig herbouwd in 1929 door Ph. Van Hoorebeke en E. Tydgadt. Verzorgd parement van gele baksteen met verwerking van rode baksteen voor speklagen en hoekkettingen en witte baksteen voor de ontlastingsbogen; gecementeerde plint en uitgewerkte sierankers op de penanten. Rechthoekige vensters onder ijzeren I-latei met rozetjes; nieuw schrijnwerk. Zijpuntgevels afgewerkt met hoekpilasters en klimmende fries onder de overstekende houten daklijst op schoorstukken; omlijste oculus in top. Linker zijgevel met poort en zolderluik onder ijzeren I-latei met rozetjes.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Poort en wijnmagazijn [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50900 (Geraadpleegd op 05-03-2021)