Neoclassicistische tweegezinswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Hooglede
Deelgemeente Hooglede
Straat Amersveldestraat
Locatie Amersveldestraat 49-51, Hooglede (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hooglede (adrescontroles: 27-02-2007 - 27-02-2007).
  • Inventarisatie Hooglede (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistische tweegezinswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Neoclassicistische tweewoonst van rond 1870-1875; op nummer 51 gedenkplaat met opschrift "Hier woonde dichter Omer Karel De Laey, 1876-1909". Dubbelhuizen van vier en vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (n parallel met de straat) afgelijnd door middel van geprofileerde kroonlijst met tandlijst op modillons; rechts koetshuis van twee traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (nok parallel met de straat, leien en pannen) bekroond met een centrale dakkapel met laaddeur. Bepleisterde lijstgevels met verwerking van arduin voor onder meer plint en waterlijsten. Horizontaal gemarkeerd door doorgetrokken lekdrempels, imitatiebanden, puilijst op meanderfries, hoofdgestel en kroonlijst. Deurtravee geaccentueerd door fronton op bovenverdieping. Bovenvensters in geriemde omlijsting onder entablement, getoogde muuropeningen. Muuropeningen van koetshuis onder korfbogige waterlijsten eindigend op voluten .

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Amersveldestraat

Amersveldestraat (Hooglede)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.