• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dubbelhuis van burgemeester J. Hemeryck, van 1922, zie jaarsteen, mogelijk met oudere kern, zie spionvenster in linkerzijgevel. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met aflijnende gootlijst op modillons. Lijstgevel met parement van gele baksteen en arduin voor plint en muurbanden. De spaarvelden van de venstertraveeën worden gevormd door hoeklisenen en het deurrisaliet. Korfboogvormige muuropeningen. Beglaasde vleugeldeur met gietijzeren hekken, bekroond met korfbogig bovenlicht. Glas in lood uit de jaren 1930 van F. Roderburg (Brugge), onder meer voor voorzetramen en het deurbovenlicht met respectievelijk de voorstelling van de Hoogleedse Sint-Amands- en Sint-Jozefskerk en de dorpskernen van Hooglede en Sint-Jozef met hun wapenschild; deurpanelen met links het belfort van Brugge en rechts de IJzertoren.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol