erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
50906
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50906

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuis van burgemeester J. Hemeryck, van 1922, zie jaarsteen, mogelijk met oudere kern, zie spionvenster in linkerzijgevel. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met aflijnende gootlijst op modillons. Lijstgevel met parement van gele baksteen en arduin voor plint en muurbanden. De spaarvelden van de venstertraveeën worden gevormd door hoeklisenen en het deurrisaliet. Korfboogvormige muuropeningen. Beglaasde vleugeldeur met gietijzeren hekken, bekroond met korfbogig bovenlicht. Glas in lood uit de jaren 1930 van F. Roderburg (Brugge), onder meer voor voorzetramen en het deurbovenlicht met respectievelijk de voorstelling van de Hoogleedse Sint-Amands- en Sint-Jozefskerk en de dorpskernen van Hooglede en Sint-Jozef met hun wapenschild; deurpanelen met links het belfort van Brugge en rechts de IJzertoren.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50906 (Geraadpleegd op )