Parochiekerk Christus-Koning met klooster

Parochiekerk met voormalig klooster der paters van het Heilig Sacrament

Complex ten noorden van de Diksmuidesteenweg gescheiden van de straat door middel van een parking.

Noord-zuid-georiënteerde centraalbouw, die volgens plan gevat zou worden in U-vormig klooster naar ontwerp van kunstenaar en designer A. De Smedt (Kortrijk) van 1962 en uitgewerkt door de architecten J. Van Coillie en D. Deleu (Roeselare). Kerkarchitectuur voortbouwend op de technische mogelijkheden van de periode; spelen met vormen en belichting passend in meer organische strekking van religieuze bouwkunst.

Bedehuis met polygonaal grondplan met brede toegang ten noorden. Betonconstructie, bekleed met zwarte en lichte mozaïeksteentjes voor de inkompartij en met inoxplaten voor de bedaking en de toren. Dubbele koepel van kunststof. Parabolische schelpenbouw in kroonvorm op twaalf steunpunten met zijdelingse belichting en belichting van bovenaan; naar verluidt eerste vaste schelpenbouw in Europa. Centrale klokkentoren met open torenarmen en embleem van de congregatie van het Heilig Sacrament boven koepel. Zwartgeschilderd interieur met centrale verlichting via witgeschilderde koepel. Driehoekige vensters met geometrische roedeverdeling.

Mobilair. Communiebank en altaar naar ontwerp van A. De Smedt (Kortrijk).

Voormalig klooster, heden pastorie. Ten zuiden van de kerk twee glazen tunnels, bekleed met zwarte mozaïeksteentjes als verbinding tussen west- en oostblok, laatstgenoemde is niet uitgevoerd derhalve fungeert de oostelijke tunnel als sacristie. Het westelijk, voormalig kloostergebouw vormt heden de pastorie; rechthoekig volume van twee bouwlagen onder leien schilddak (nok loodrecht op de straat). Het mozaïek aan de straatzijde is heden volledig beraapt.

• MUYLAERT F. (onder leiding van), Kerken, Hooglede (Sleihage), Christus-Koning, p. 84-85.
  • PEETERS C.J.A.C., Westvlaamse kerkbouw in een Nederlands vizier, (West-Vlaanderen, XIII, 73, 1964, p. 49-50)
.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol