• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met grosso modo dezelfde opstelling aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843). Losse, lage bestanddelen van verankerde rode baksteen onder pannen zadeldaken; U-vormig gegroepeerd rond een deels begraasd en betonnen erf met conisch hondenhok in de noordwesthoek. Ten westen, resten van meidoornhaag. Erftoegang ten zuiden.

Ten noorden, boerenhuis met kern van 1772, zie jaartal van gele baksteen in rechter zijgevel met minieme sporen van vlechtingen en houten bolkozijn; het dak is later verhoogd, zie bouwnaden. Negen traveeën onder overkragend, pannen zadeldak (nok parallel aan het erf) en + links aanpalend kolenkot onder lager zadeldak en rechts aanpalende recente garage. Gevelparement uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw verfraaid met rechte muizentand. Deurtravee bekroond met laadvenster in puntgevel met overkragend windbord. Vernieuwd houtwerk en luiken.

Ten oosten, dwarsschuur met jaarsteen 1910 in de rechter zijgevel; recente aanbouw ten oosten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog Duits lazaret. Onder meer aardappelkelder onder troggewelven; bewaarde kapconstructie zijnde krukgebint met dwarshouten.

Ten westen, stalvleugel uit de eerste helft van de 20ste eeuw met centraal laadvenster in puntgevel voorzien van overkragend windbord. Overige hoevegebouwen zonder noemenswaardigheden.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De stalvleugel ten westen is gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Het hondenhok is niet langer bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els