Hoeve en neogotische veldkapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Hooglede
Deelgemeente Hooglede
Straat Grote Noordstraat
Locatie Grote Noordstraat 4, Hooglede (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hooglede (adrescontroles: 27-02-2007 - 27-02-2007).
  • Inventarisatie Hooglede (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve en neogotische veldkapel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Nr. 4. Gerestaureerde XIX-hoeve zonder noemenswaardigheden met woonhuis van 1864, cf. jaartal van gele baksteen boven rondboogvenstertje in de top van de l.zijgevel.

Bijhorend neogotische veldkapel (/ Meiboomstraat) van 1903 gewijd aan O.-L.-Vrouw van Gedurige Bijstand, cf. gedenksteen. Bedehuisje met driezijdige sluiting. Rode baksteenbouw op arduinen plint en onder leien zadeldak. Schoudergevel met aandak voorzien van sierankers. Geprofileerde spitsbogige deuromlijsting.

Interieur met Mariabeeld achter gietijzeren hek; steen met opschrift "Deze kapel is gesticht door D. Van Issacker 't jaar 1903"; twee spitsbogige glas-in-loodraampjes met resp. voorstelling van het H. Hart van Jezus en van Maria.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.