erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
50924
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50924

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve, met gescheiden omwalling voor woonhuis en overige gebouwen aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en globale omwalling op de Atlas der Buurtwegen (1843). Vermeldenswaardig is het boerenhuis; ten noorden, mogelijk rest van de omwalling. Voorts recentere hoevegebouwen.

Boerenherenhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw van zeven traveeën en twee bouwlagen op erfgevel en één bouwlaag op achtergevel onder mank, pannen zadeldak; verschillende verbouwingen, zie bouwnaden. Verankerde rode baksteenbouw met verwerking van gele baksteen voor onder meer plint, deur- en vensteromlijstingen, hoekkettingen, zuidelijke muurbasis en geprofileerde en gekorniste waterlijst. Vlechtingen in zijgevels, deels behouden aandak; linker zijpuntgevel met gecementeerde plint en spionvenstertje. Voorts getoogde vensters met T-kozijn; vernieuwde en ingekorte rechthoekige vensters in de vier linker traveeën van de benedenverdieping. Drie rechter bovenvensters heden dichtgemetseld.

In drie rechter traveeën, salon met heden sterk beschadigd, gepolychromeerd rococo-interieur met bepleisterde muren met afgeronde hoekpartijen, geprofileerd lijstwerk ook voor de boezem boven de houten rococo-schouwmantel en omlopende, gekorniste koof; begin 19de-eeuws plafondrozet in empirestijl.


Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50924 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.