erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
50927
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50927

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve als omwald aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en met grosso modo dezelfde opstelling op de Atlas der Buurtwegen (1843). Losse bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een begraasd erf met grote lindeboom en rode beuk.

Ten noorden van het erf, 19de-eeuw boerenhuis van vijf traveeën + één opkamertravee + één aanpalende lagere staltravee die recenter is uitgebreid met nog eens vijf traveeën. Verankerde rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen rond de getoogde vensters; gecementeerde plint. Nieuwe ramen en luiken.

Ten oosten en ten westen, schuurvleugels uit de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw zonder noemenswaardigheden.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  : 2001

Aanvullende informatie

Dat de hoeve als omwald staat aangeduid op de Ferrariskaart, klopt niet. De omwalde site is een beetje verder gelegen, namelijk op nummer 10. De hoeve op Hillemolen 6 staat wel op de Ferrariskaart maar 2 hoeven meer naar het oosten (rechts). Ook de tussenliggende hoeve (nummer 8) en de hoeve aan de overkant (ingesloten in de straten nummer 3) staat ook op de kaart en zijn eveneens referentiepunten die de vergissing bevestigen. Er staat wel een enorme linde (etagelinde) en een bruine beuk bij het nummer 6.
Auteurs : Van der Linden, Geert
Datum: 17-09-2013

Relaties

  • Omvat
    Bruine beuk als erfbeplanting

  • Omvat
    Etagelinde als erfbeplanting

  • Is deel van
    Hooglede


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50927 (Geraadpleegd op 15-06-2021)