Beschrijving

18de-eeuwse hoeve, aangeduid op de Ferrariskaart met deels andere configuratie, de straat was toen nog niet aangelegd maar reeds erfoprit naar de Grote Hazewindstraat. Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) met dezelfde configuratie, een volume parallel aan de straat is heden echter verdwenen. Losse, lage bakstenen volumes onder pannen zadeldaken rondom begrint erf.

Ten noorden van het erf sterk verbouwd boerenhuis gedateerd 1785 in linker zijgevel. Gele verankerde baksteenbouw verfraaid met rode baksteen voor metselaarstekens (hart en jaartal), zijpuntgevels en erfgevel; rode verankerde baksteenbouw met gele baksteen op straatgevel voor omlijstingen van muuropeningen, hoekkettingen en steunbeer. Oorspronkelijk tien traveeën op erfgevel, heden acht. Zijpuntgevels met vlechtingen. Opkamertravee op straatgevel waarnaast kleine steunbeer. Onder kroonlijst van straatgevel, fries met uitgelengd dropmotief. Vernieuwde muuropeningen met nieuwe ramen en houten luiken. Ten westen stalvleugel, ten oosten dwarsschuur, beide met 19de-eeuws uitzicht.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol