erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 5095   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5095

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de weduwe Van Rossom, naar een ontwerp door Charles Vinck uit 1880. Over deze bouwmeester of aannemer is niets bekend, slechts enkele bouwprojecten uit de jaren 1880-1882 werden teruggevonden. Het bouwperceel maakte deel uit van de verkaveling van de Nationalestraat, in concessie uitgevoerd door de Parijse ‘entrepreneur’ Hubert Pierquin.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk om een winkelpui met zijportaal en privé-ingang uiterst links. Deze werd bekroond door een klassiek houten entablement met consoles, waarop een gevelbrede ijzeren balkonborstwering vóór de eerste verdieping. Geleed door kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het geblokte middenrisaliet, dat wordt gemarkeerd door een respectievelijk gebogen en een driehoekig fronton. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met oren. Lekdrempelconsoles en rozetfriezen accentueren de borstwering van de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met bewerkte fries en gekorniste houten kroonlijst op klossen en zware consoles vormt de gevelbeëindiging. Bewaard houten vensterschrijnwerk; verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#92.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5095 (Geraadpleegd op 11-07-2020)