Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5095

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de weduwe Van Rossom, naar een ontwerp door Charles Vinck uit 1880. Over deze architect is niets bekend, slechts enkele bouwprojecten uit de jaren 1880-1882 werden teruggevonden. Het bouwperceel maakte deel uit van de verkaveling van de Nationalestraat, in concessie uitgevoerd door de Parijse ‘entrepreneur’ Hubert Pierquin.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk om een winkelpui met zijportaal en privé-ingang uiterst links. Deze werd bekroond door een klassiek houten entablement met consoles, waarop een gevelbrede ijzeren balkonborstwering vóór de eerste verdieping. Geleed door kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het geblokte middenrisaliet, dat wordt gemarkeerd door een respectievelijk gebogen en een driehoekig fronton. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met oren. Lekdrempelconsoles en rozetfriezen accentueren de borstwering van de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met bewerkte fries en gekorniste houten kroonlijst op klossen en zware consoles vormt de gevelbeëindiging. Bewaard houten vensterschrijnwerk; verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#92.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203102 (geraadpleegd op ).


Winkelhuis ()

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen uit het vierde kwart van de 20ste eeuw; middenrisaliet gemarkeerd door schijnvoegen en waterlijsten, respectievelijk segmentbogig en driehoekig. Decoratief bewerkte borstweringen op de derde bouwlaag. Soortgelijke versiering van het fries onderbroken door zware consoles die de gekorniste houten kroonlijst dragen. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren; op de hoofdverdieping deurvensters met vernieuwde leuningen. Gemoderniseerde winkelpui.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5095 (geraadpleegd op ).