erfgoedobject

Veldkapel

bouwkundig element
ID
50950
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50950

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Veldkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Veldkapel aan het begin van de populierendreef die leidde naar het voormalige, omwalde "Kasteel van Volmerbeke", zie Ferrariskaart (1770-1778) en Atlas der Buurtwegen (1843), sinds de 14de eeuw zetel van de vroegere heerlijkheid van Volmerbeke. 16de-eeuws woonhuis in 1949 afgebroken; oude muur deels verwerkt in de linker zijgevel van het nieuwe woonhuis op de motte.

Bedehuisje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw; gedenksteen met onleesbare inscriptie. Rechthoekig volume van rode baksteenbouw onder pannen zadeldakje (nok loodrecht op de straat). Schoudergevel met doorgetrokken hoeklisenen en aandak; rondbogige toegang. Interieur met houten hek voorzien van smeedijzer, houten driezijdig gewelf, beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Halle.

  • ANCKARERT F., VANACKER M., Hooglede door de jaren heen, Deel 1, Hooglede, 1995, p. 72.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Veldkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50950 (Geraadpleegd op )