Veldkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Veldkapel

Beschrijving

Nr. 10 (ervoor). Veldkapel aan het begin van de populierendreef die leidde naar het voormalige, omwalde "Kasteel van Volmerbeke", cf. Ferrariskaart (1770-1778) en Atlas der Buurtwegen (1843), sinds XIV zetel van de vroegere heerlijkheid van Volmerbeke. XVI-woonhuis in 1949 afgebroken; oude muur deels verwerkt in de l.zijgevel van het nieuwe woonhuis op de motte.

Bedehuisje gewijd aan O.-L.-Vrouw van Halle uit XIX d - XX a; gedenksteen met onleesbare inscriptie. Rechth. volume van rode baksteenbouw onder pannen zadeldakje (n straat). Schoudergevel met doorgetrokken hoeklisenen en aandak; rondbogige toegang. Interieur met houten hek voorzien van smeedijzer, houten driezijdig gewelf, beeldje van O.-L.-Vrouw van Halle.

Referentie(s)

Anckaert F., Vanacker M., Hooglede., Deel 1, p.72.