Gemeentehuis Hooglede

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Hooglede
Deelgemeente Hooglede
Straat Marktplaats
Locatie Marktplaats 1, Hooglede (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hooglede (adrescontroles: 27-02-2007 - 27-02-2007).
  • Inventarisatie Hooglede (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Gemeentehuis Hooglede

Deze bescherming is geldig sinds 01-07-1981.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Hooglede

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Neoclassicistisch gemeentehuis en tot 1969 ook vredegerecht naar ontwerp van J. Vanden Broucke van 1866. Tijdens de Eerste Wereldoorlog sterk beschadigd en hersteld tussen 1920-1923 naar ontwerp van A. Van Coillie (Roeselare); beschadigingen van de Tweede Wereldoorlog in 1951 hersteld. Restauratie in 1979 met verwijdering van puitrap en herplaatsen van halsgevels.

Dubbelhuis van drie + negen traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak (nok parallel aan de Bruggestraat) met veertien dakkapellen. Rechthoekige plattegrond. Op de noord- en westzijde uitgewerkte gevel met parement van rode baksteen met verwerking van arduin voor onder meer hoge plint en bordestrap; de witte simili-natuursteen dateert vermoedelijk van de herstellingen na de Eerste Wereldoorlog. Boven de gekorniste en geprofileerde kroonlijst doorgetrokken lijstgevels. Sterke horizontale geleding door middel van doorlopende, soms gekorniste banden van natuursteen. Aan de Marktplaats, dubbele bordestrap waarop rechthoekige uitbouw geordonneerd door gekoppelde Toscaanse en Korinthische driekwartzuilen en bekronende halsgevel boven de kroonlijst. Langsgevel met midden- en hoekrisalieten geaccentueerd door pilasters. De centrale deurtravee -oorspronkelijk gemarkeerd door een dubbele puitrap (verdwenen in 1979)- is bekroond met een halsgevel. Hoeknis met Christus van het Heilig Hart onder baldakijn. Ritmerende, rondbogige muuropeningen, ter hoogte van de toegangspartijen opgenomen in een omlijsting van simili-natuursteen, voorts bakstenen omlijsting. Vernieuwd houtwerk naar oud, neo-empire model. Interieur volledig heringericht.

  • Archief ROHM West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nummer 307.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Marktplaats

Marktplaats (Hooglede)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.