erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 5096   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5096

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1880 opgetrokken in opdracht van de heer J.B. Brusseleers. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het bouwperceel maakte deel uit van de verkaveling van de Nationalestraat, in concessie uitgevoerd door de Parijse ‘entrepreneur’ Hubert Pierquin.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met middenportaal en privé-inkom, pilasters en entablement, op een hardstenen plint. Horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, de eerste verdieping geaccentueerd door schijnvoegen, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van getoogde bovenvensters met geriemde waterlijst op doorgetrokken imposten; in de topgeleding individuele lekdrempels en onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Bewaard houten vensterschrijnwerk en stangvormige ijzeren parapetten. Volledig verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#78.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5096 (Geraadpleegd op 25-05-2020)