erfgoedobject

Gemeenteschool

bouwkundig element
ID
50964
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50964

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gemeenteschool. Oudste vleugel opgericht in 1861 aan de Hogestraat, maar gesloopt in 1976 ten voordele van nieuwbouw. Aan de Schoolstraat, schoolgebouw met zes klassenlokalen naar ontwerp van A. Van Coillie van 1921 in kader van wederopbouw, de oude vleugel aan de Hogestraat wordt dan ingericht als overdekte speelplaats met ruimte voor medisch onderzoek en bureel voor bestuurder. Aan de kleine Stadenstraat in 1979 nieuwbouw.

Toegang via hek tussen art-decopijlers uitkomend op speelplaats. Ten westen, rechthoekige schoolgebouw; in oorsprong hoofdgebouw van acht traveeën en twee bouwlagen, tussen twee lage vleugels van drie traveeën; alle onder wolfsdaken (nok parallel aan de straat). In 1952 verhoging van twee zijvleugels en plaatsing van volledig volume onder gemeenschappelijk zadeldak. Verankerde rode baksteenbouw. Onder de gootlijst fries in overhoeks metselverband, uitlopend ter hoogte van de penanten. Korfbogige muuropeningen op begane grond, steekbogige bovenvensters; venstertravee met drie gekoppelde vensters. Vernieuwd houtwerk. Plattegrond ontvouwt twee centrale klassen geflankeerd door een trappenhuis en een klas in zijvleugel. Na verhoging van zijvleugels zelfde indeling van bovenverdieping.

  • Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten 5300.
  • ANCKAERT F., DENEWET C., Momenten uit de geschiedenis van het Gemeentelijk Onderwijs te Hooglede, Hooglede, 1979.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeenteschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50964 (Geraadpleegd op )