Brouwerijgebouwen en brouweswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerijgebouwen

Beschrijving

Voormalige brouwerijgebouwen met rechts ervan brouwerswoning van A. Decock, later van Van Issacker-Pieters. Brouwerij opgericht rond 1840, zie Atlas der Buurtwegen (1843) met aanduiding van vijf linker traveeën van brouwershuis en brouwerij; actief tot de Eerste Wereldoorlog. Rond 1920 verbouwing van brouwerijgebouwen tot woonhuizen. Voormalige, onderkelderde brouwerijgebouwen, heden omgebouwd tot vier woonhuizen van twee à vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Lijstgevel van rode baksteen verfraaid met gele baksteen; kruisankers boven elke bouwlaag.

Ritmische geleding door traveenissen gevormd door lisenen en fries onder de gootlijst. Rechthoekige deur- en vensteropeningen met afgeronde bovenhoeken. Vernieuwd houtwerk. Behouden bierkelder.

• ANCKAERT F., VANACKER F., Hooglede door de jaren heen, Deel 1, Hooglede, 1995, p. 173.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol