Teksten van Hotel Jean Etienne Werbrouck

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5097

Hotel Werbrouck ()

Laatclassicistisch herenhuis uit het laatste kwart van de 18de eeuw, vermoedelijk met een oudere, traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw. Het hotel werd opgetrokken of alleszins bewoond door de koopman Jean Etienne Augustin Werbrouck (Antwerpen, 1750-Douai, 1813) die in 1770 huwde met Anne Françoise Thérèse Josephe Le Grelle. Onder het Frans bewind bekleedde hij van 1803 tot 1811 het ambt van ‘maire’ van Antwerpen. Tot 1865 behield het pand als getuige van de oudere kern, zijn barokke rondboogpoort in een geblokte hardstenen spiegelboogomlijsting met sluitsteen en gestrekte waterlijst uit de 17de eeuw. Dat jaar werd deze door de architect Victor Durlet vervangen door een drieledige rechthoekige poort bekroond door een balkon op voluutconsoles, vermoedelijk in opdracht van Florent Van Geetruyen. In 1878 en 1880 volgden de verbouwing van de begane grond van respectievelijk de rechter- en linkerflank van het hotel tot winkelpui, door de zelfde architect en bouwheer

Voornaam breedhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak De bepleisterde en beschilderde lijstgevel beantwoordt aan een axiaal-symmetrisch ordonnantieschema, dat wordt gemarkeerd door het vijf traveeën brede middenrisaliet, met een driehoekig fronton als bekroning. Binnen dit risaliet worden de eerste, midden- en laatste travee volgens een alternerend ritme op hun beurt beklemtoond als risaliet, doorgetrokken tot in het fronton. De middenas, tot 1865 met de 17de-eeuwse barokpoort, wordt op de bel-etage geaccentueerd door het deurvenster dat daarbij aansloot, gevat in een geriemde omlijsting met kwarthol beloop, voluten als klauwstukken, rozetten in de oren, een omlopende guirlande en een gestrekte waterlijst. De eerste en laatste travee van het risaliet, worden op de bel-etage eveneens geaccentueerd door een deurvenster in een eenvoudiger geprofileerde, kwartholle omlijsting met een gestrekte waterlijst, en oorspronkelijk een Frans balkon op drie consoles. Verder is de opstand opgebouwd uit regelmatige registers van rechthoekige vensters met geprofileerde dagkanten en lekdrempels, en een casement op de borstwering; smeedijzeren borstweringen in de deurvensters en parapetten in de vier linker traveeën van de topgeleding. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een gekorniste houten kroonlijst, ter hoogte van het fronton op trigliefconsoles met guttae, vormt de gevelbeëindiging. Het fronton wordt geopend door drie vensters met geprofileerde dagkanten, ingeschreven binnen het driehoekige profiel . De pui is volledig verbouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1865#258, 1878#1155 en 1880#439.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hotel Jean Etienne Werbrouck [online], https://id.erfgoed.net/teksten/311817 (geraadpleegd op ).


Hotel Jean-Etienne Werbrouck ()

Gewezen herenhuis van Jean-Etienne Werbrouck (1750-1813), koopman en maire van Antwerpen van 1801 tot 1811. Laatclassicistisch breedhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak, te dateren circa 1775. Bepleisterde, beschilderde lijstgevel bekroond met een breed driehoekig fronton. Drie licht geaccentueerde risalieten met deurvensters onder gestrekte waterlijst op de hoofdverdieping; middenvenster in bewerkte omlijsting met oren, guirlandes en krullen. Voorts, eenvoudige rechthoekige vensters met verdiepte borstwering; ijzeren leuningen voor de deurvensters van de eerste verdieping en de vier linker traveeën van de tweede. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op platte gegroefde consoles, afgewisseld met de vlakke casementen van de fries. De begane grond is opgesplitst in twee winkelpuien.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hotel Jean Etienne Werbrouck [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5097 (geraadpleegd op ).