Oliefabriek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oliefabriek

Voormalige oliefabriek van A. De Rynck, opgericht circa 1875 en stopgezet in 1974.

Onderkelderd breedhuis met kern uit het vierde kwart van de 19de eeuw (zie onder meer linker zijgevel). Vier traveeën en heden twee in plaats van drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Vernieuwd gevelparement uit de jaren 1930, van rode baksteen op arduinen plint, gecementeerde vensteromlijstingen. Rechthoekige muuropeningen. Typerende deuromlijsting met beglaasde smeedijzeren deur. In linker zijgevel kelderluik.

Links bakstenen muurtje met pijler en aansluitende gekasseide oprit leidend naar de eigenlijke fabriek. Links van het woonhuis vijf behouden beuken in plaats van zeven onder zadeldaken (nok parallel aan de straat). Links ervan gekasseide weg, voorheen overluifeld. Tegen de achtergevel woonhuis, eveneens een bedrijfsgebouw waarachter vroegere machinekamer, zie typerende rondboogvensters.

• VAN BIERVLIET A.-T., Gits door de eeuwen heen, Gits - Handzame, 1986, p. 76.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol