Boerenwoning Vermeire

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Hooglede
Deelgemeente Gits
Straat Engelshofstraat
Locatie Engelshofstraat 14, Hooglede (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hooglede (adrescontroles: 27-02-2007 - 27-02-2007).
  • Inventarisatie Hooglede (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenwoning Vermeire

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Nr. 14. Z.g. "Woning Vermeire" n.o.v. I. Deboutte van Groep Planning (Brugge) gebouwd in 1972. Voormalige hoeve, met woonhuis gedateerd (1)777 en stal, heden verbonden d.m.v. vleugel van 1972; volledig geïntegreerd in het landschap. Hoeve aangeduid op de Ferrariskaart met dezelfde ligging voor boerenhuis, aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) met zelfde ligging voor boerenhuis en stal en twee verdwenen volumes. Heden U-vormige opstelling rondom geasfalteerd erf. Ten O. erftoegang beschaduwd door lindebomen. Arduinen stoep voor boerenhuis.

Ten N. boerenhuis van vijf trav. onder pannen zadeldak (voorheen stro). Verankerde baksteenbouw, met in r.zijgevel gekleurde baksteen voor metselaarstekens "1111" en "777". Vlechtingen in r.puntzijgevel. Acolladevormige rollaag met metselmozaïek in boogveld boven deur. Beluikte vensters, r. met diefijzers. Op achtergevel opkamertrav. Interieur met aan erfzijde drie kamers met brede schouwmantel; in ruimte l. gecombineerd met bakoven. Behouden plavuizen en beschilderde lambrisering. Bewaarde balklagen. Op achtergevel keuken en opkamer.

Ten Z. stal, heden o.m. twee korfboogpoorten door aanpassing als garage, erboven laadluik. Pannen zadeldak.

Ten W. woonhuis van 1972, in gediversifieerde baksteenbouw, variërend asymmetrisch volumespel met lage pannen lessenaars- en zadeldaken.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.