Pastorie

Gemeente Hooglede
Locatie Gitsbergstraat 11, Hooglede (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Hooglede (adrescontroles: 27-02-2007 - 27-02-2007).
  • Inventarisatie Hooglede (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Nr. 11. Pastorie van 1854, in oktober 1918 door Duitsers in brand gestoken; enkel de ruwbouw blijft behouden. Hersteld n.o.v. A. Depauw (Brugge) van 1920. U-vormige aanleg met dieperin gelegen dubbelhuis, geflankeerd door twee aanbouwen, aan de straat afgezet door lage, recent vernieuwde muur met smeedijzeren hekwerk met Christussymbolen, toegang gemarkeerd door bakstenen pijlers met bolbekroning. Onderkelderd breedhuis van vijf trav. en twee bouwl. onder pannen zadeldak met centraal dakruitertje; drie oorspronkelijke dakkapellen met driehoekig fronton verdwenen. Verankerde, rode baksteenbouw verfraaid d.m.v. gele baksteen, cf. rollagen en waterlijsten, doorgetrokken lekdrempels en hoeklisenen. Steekbogige muuropeningen met kruisramen met kleine roedeverdeling in bovenlichten. L. en r., twee vleugels van één bouwl. en vier trav. onder pannen schilddak (nok loodrecht op straat); straatgevels versierd met steekboogfries. Achtergevel met recentere veranda en vergroot benedenvenster. Typerende dubbelhuisplattegrond met r. spreekplaats, salon en veranda en l. keuken, haakse trap en eetzaal. In l.vleugel o.m. achterkeuken, in r.vleugel bergplaats. Grote achtertuin met o.m. rode beuk, treurbeuk en paardekastanje.

• A.R., D.V.G. 5288.
  • VAN BIERVLIET A.-T., Gits door de eeuwen heen, Gits - Handzame, 1986, p. 57, 87.