Gelegen op de hoek met de Leenbosstraat. Circa 1920 heropgebouwde hoekherberg zogenaamd "Gasthuis Den Engel"; drie + één afgesnuite hoektravee + vijf traveeën en twee bouwlagen, rechts ervan voormalige suikerijfabriek "Excelsior" van vijf/drie traveeën en twee bouwlagen met op de binnenkoer de ast.
Rode baksteenbouw op arduinen plint; combinatie van pannen schild- en zadeldak. Hoektravee gemarkeerd door gebogen erker bekroond met smeedijzeren hek onder puntgevel met uitspringende dakstoel. Steekbogige schuiframen en dito deuren voorzien van gezandstraald glas met vermelding van "TELEFOON", "AFSPANNING", "OSCAR LAGROU-DEWAELE" , en de initialen "L" en "D".
VAN BIERVLIET A.-T., Gits door de eeuwen heen, Gits - Handzame, 1986, p. 59, 77, 80.
Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Alleen de herberg, nu in renovatie, is bewaard. De omliggende gebouwen van de suikerfabriek zijn gesloopt en worden vervangen door nieuwbouw.
Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
De heropbouw na de Eerste Wereldoorlog begon in 1922. De plannen voor de heropbouw werden opgemaakt door architect-expert Henri Buytaert-Reynaert (Knokke). Hij maakte een plan en bestek die beide gedateerd zijn op 1 maart 1922.
Informatie verkregen van Brecht Fevery (7 februari 2022).