Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoek met de Noordabeelstraat. Hoekhuis voorheen in de voorgevel door middel van lichtere baksteen gedateerd 1771, zie prentbriefkaart uit de Eerste Wereldoorlog toen het dienst deed als Ortskommandatur. Verbouwingen van 1892, 1920 en 1924, zie jaarstenen, respectievelijk op gebogen aanbouw, rollaag boven deur en achterbouw. Rode baksteenbouw verfraaid met gele baksteen voor hartvormig metselaarsteken, rollagen en deuromlijstingen; beschilderde plint. Rechthoekig volume van twee traveeën en één opkamertravee en drie traveeën op zuidwestelijke zijgevel onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht straat, heden pannen, voorheen stro); rechthoekige achterbouw, gedateerd 1924 op achtergevel, van twee aansluitende travee op zuidwestzijde onder pannen zadeldak. Op hoek gebogen aanbouw van 1892 onder plat dak waarachter uitbreiding van baksteen en betonblokken onder golfplaten. Steekbogige muuropeningen, beluikte vensters met kruisvensters, houten bolkozijn en heiligennis in topgevel.

• VAN BIERVLIET A.-T., Gits door de eeuwen heen, Gits - Handzame, 1986, p. 36-38.
  • VAN BIERVLIET A.-T., Gits in prentkaarten, 1972, nr. 27.