erfgoedobject

De Lanteerne

bouwkundig element
ID: 5100   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5100

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Lanteerne
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "de Lanteerne", volgens Amand De Lattin opgetrokken in 1576. Eigenaar F. Verhelst liet in 1896 de huidige winkelpui aanbrengen door de schrijnwerker J. Dries.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De gecementeerde trapgevel van acht/zeven treden met een overhoeks topstuk, is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers, met gekrulde spie op de eerste  bouwlaag. Tijdens het tweede kwart van de 19de eeuw verbouwde rondboogvensters met een geprofileerde archivolt en diamantkopsleutel op doorgetrokken imposten op de tweede bouwlaag, aangepaste rechthoekige vensters met druiplijst op de derde. De tweeledige geveltop afgelijnd met een geprofileerde waterlijst, wordt in het eerste register geopend door een drielicht, waarboven een rechthoekig luikgat. Het drielicht is samengesteld uit een  rondboogvormig middenluik met diamantkopimposten en -sluitsteen, geflankeerd door bolkozijnen met druiplijst. Klassieke houten winkelpui met een zijportaal en een privé-inkom aan weerszij van de vitrine, samengesteld uit pilasters en een entablement met voluutconsoles, vanaf een plint uit blauwe hardsteen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1896#1438.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: De Lanteerne [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5100 (Geraadpleegd op 03-08-2020)