Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis genaamd "de Lanteerne", volgens Amand De Lattin opgetrokken in 1576. Eigenaar F. Verhelst liet in 1896 de huidige winkelpui aanbrengen door de schrijnwerker J. Dries.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De gecementeerde trapgevel van acht/zeven treden met een overhoeks topstuk, is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers, met gekrulde spie op de eerste bouwlaag. Tijdens het tweede kwart van de 19de eeuw verbouwde rondboogvensters met een geprofileerde archivolt en diamantkopsleutel op doorgetrokken imposten op de tweede bouwlaag, aangepaste rechthoekige vensters met druiplijst op de derde. De tweeledige geveltop afgelijnd met een geprofileerde waterlijst, wordt in het eerste register geopend door een drielicht, waarboven een rechthoekig luikgat. Het drielicht is samengesteld uit een rondboogvormig middenluik met diamantkopimposten en -sluitsteen, geflankeerd door bolkozijnen met druiplijst. Klassieke houten winkelpui met een zijportaal en een privé-inkom aan weerszij van de vitrine, samengesteld uit pilasters en een entablement met voluutconsoles, vanaf een plint uit blauwe hardsteen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1896#1438.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: De Lanteerne [online], https://id.erfgoed.net/teksten/312152 (geraadpleegd op ).


de Lanteerne ()

Traditioneel diephuis genaamd "de Lanteerne", volgens Amand De Lattin opgetrokken in 1576. Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De gecementeerde trapgevel van acht treden met een overhoeks topstuk, is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers, met gekrulde spie tussen op de eerste bouwlaag. Tijdens het tweede kwart van de 19de eeuw verbouwde rondboogvensters met een geprofileerde archivolt en diamantkopsleutel op doorgetrokken imposten op de tweede bouwlaag, aangepaste rechthoekige vensters met druiplijst op de derde. De tweeledige geveltop afgelijnd met een geprofileerde waterlijst, wordt in het eerste register geopend door een drielicht, waarboven een rechthoekig luik. Het drielicht is samengesteld uit een dichtgemetseld rondboogvormig middenluik met sluitsteen en imposten, geflankeerd door bolkozijnen. Klassiek houten winkelpui met zijportaal en privé-inkom, pilasters en een entablement uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: De Lanteerne [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5100 (geraadpleegd op ).