Kasteel Mariasteen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Hooglede
Deelgemeente Gits
Straat Koolskampstraat
Locatie Koolskampstraat 24, Hooglede (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hooglede (adrescontroles: 27-02-2007 - 27-02-2007).
  • Inventarisatie Hooglede (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Mariasteen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Z.nr. Z.g. "Kasteel Mariasteen", heden administratief centrum van het Dominiek Savio Instituut, gelegen op heuvel in parkdomein geïnspireerd door de Engelse landschapstuin met o.m. vijver. Onderkelderde neogotische woning, aanleunend bij de regionale baksteengotiek door het o.m. toepassen van verschillende types van Brugse trav. en maaswerk in de boogvelden. Negen trav. gearticuleerd door verspringende volumes van één tot twee bouwl. onder leien zadeldaken met dakkapellen voorzien van tuitgeveltjes. Verankerde geel/oranje baksteenbouw verfraaid met natuursteen; sierankers. Afwisseling van gekanteelde lijstgevels en trapgevels. Deurtrav. geaccentueerd door monumentale bordestrap, afgezet met twee zuiltjes bekroond met heraldische leeuwen, voorzien van wapenschilden van Gits (r.) en de heerlijkheid Onlede (l.). Op Z.O.-hoek Mariabeeld in nis met baldakijn, op de r.zijgevel driezijdige uitbouw van de kapel. Rechth. vensters met natuurstenen kruis- of bolkozijnen; houten ramen met metalen beslag.

Interieur : kelders met tongewelven op boogconstructie; vloer van de voormalige keuken voorzien van cementtegels. Neogotische stoffering, cf. deuren met perkamentmotief, uitgewerkte witstenen schoorsteenmantels verfraaid met menselijke gezichten en drie/vierklaverbladmotieven; gekleurde cementtegelvloeren met o.m. leeuw-, vogel- en rankmotief; de bovenrand van de halmuren is voorzien van een sjabloonbeschildering; houten zolderingen met moerbalken op consoles; kapel met houten spitstongewelf. Uitgewerkte metalen/houten trapleuning. Ingewerkte steen (?) met heraldisch motief. Kleine kapel met driezijdige apsis, voorzien van spitsboogvensters met glas-in-lood; heden ingericht als archief.

Ten N.O. voormalige stallingen, eveneens in neogotische stijl, heden ingewerkt in recentere uitbreidingen; deels behouden troggewelf.

Voormalig station van 1847, heringericht in 1920. Gesloten in 1955, in het gebouw werden echter tot in 1973 blokverrichtingen uitgevoerd. Heden geïntegreerd in het Dominiek Savio Instituut als kinderopvang en thuisbegeleidingscentrum, daartoe verbouwd in 1994-1997 o.l.v. R. Verfaillie (Ardooie). Hoofdvolume van vier trav. en twee bouwl. tussen twee smallere vleugels van drie trav. en één bouwl., pannen schilddaken. Ten Z. oorspronkelijk losstaand sanitair blok, heden d.m.v. nieuwbouw verbonden met hoofdgebouw. Rode baksteenbouw. Lijstgevels geritmeerd door lisenen in bossage, horizontale geleding d.m.v. waterlijsten, op zijvleugels gecombineerd met casementen voorzien van plaatsbord "Gits".

Vernieuwd interieur.

  • VAN BIERVLIET A.-T., Gits door de eeuwen heen, Gits - Handzame, 1986, p. 29-30, 101.
  • WAEYAERT F., LERMYTE J.-M., De Droogenbroodroute (1847-1997), De spoorlijn 66 Brugge-Kortrijk, Aartrijke, 1997, p. 142-146.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Koolskampstraat

Koolskampstraat (Hooglede)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.