Kasteeldomein Mariasteen

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Mariasteen

Beschrijving

Zogenaamd "Kasteel Mariasteen", heden administratief centrum van het Dominiek Savio Instituut, gelegen op heuvel in parkdomein geïnspireerd door de Engelse landschapstuin met onder meer vijver. Onderkelderde neogotische woning, aanleunend bij de regionale baksteengotiek door het onder meer toepassen van verschillende types van Brugse travee en maaswerk in de boogvelden. Negen traveeën gearticuleerd door verspringende volumes van één tot twee bouwlagen onder leien zadeldaken met dakkapellen voorzien van tuitgeveltjes. Verankerde geel/oranje baksteenbouw verfraaid met natuursteen; sierankers. Afwisseling van gekanteelde lijstgevels en trapgevels. Deurtravee geaccentueerd door monumentale bordestrap, afgezet met twee zuiltjes bekroond met heraldische leeuwen, voorzien van wapenschilden van Gits (rechts) en de heerlijkheid Onlede (links). Op zuidoosthoek Mariabeeld in nis met baldakijn, op de r.zijgevel driezijdige uitbouw van de kapel. Rechthoekige vensters met natuurstenen kruis- of bolkozijnen; houten ramen met metalen beslag.

Interieur: kelders met tongewelven op boogconstructie; vloer van de voormalige keuken voorzien van cementtegels. Neogotische stoffering, zie deuren met perkamentmotief, uitgewerkte witstenen schoorsteenmantels verfraaid met menselijke gezichten en drie/vierklaverbladmotieven; gekleurde cementtegelvloeren met onder meer leeuw-, vogel- en rankmotief; de bovenrand van de halmuren is voorzien van een sjabloonbeschildering; houten zolderingen met moerbalken op consoles; kapel met houten spitstongewelf. Uitgewerkte metalen/houten trapleuning. Ingewerkte steen (?) met heraldisch motief. Kleine kapel met driezijdige apsis, voorzien van spitsboogvensters met glas in lood; heden ingericht als archief.

Ten noordoosten voormalige stallingen, eveneens in neogotische stijl, heden ingewerkt in recentere uitbreidingen; deels behouden troggewelf.

Voormalig station van 1847, heringericht in 1920. Gesloten in 1955, in het gebouw werden echter tot in 1973 blokverrichtingen uitgevoerd. Heden geïntegreerd in het Dominiek Savio Instituut als kinderopvang en thuisbegeleidingscentrum, daartoe verbouwd in 1994-1997 onder leiding van R. Verfaillie (Ardooie). Hoofdvolume van vier traveeën en twee bouwlagen tussen twee smallere vleugels van drie traveeën en één bouwlaag, pannen schilddaken. Ten zuiden oorspronkelijk losstaand sanitair blok, heden d.m.v. nieuwbouw verbonden met hoofdgebouw. Rode baksteenbouw. Lijstgevels geritmeerd door lisenen in bossage, horizontale geleding door middel van waterlijsten, op zijvleugels gecombineerd met casementen voorzien van plaatsbord "Gits".

Vernieuwd interieur.

• VAN BIERVLIET A.-T., Gits door de eeuwen heen, Gits - Handzame, 1986, p. 29-30, 101.
  • WAEYAERT F., LERMYTE J.-M., De Droogenbroodroute (1847-1997), De spoorlijn 66 Brugge-Kortrijk, Aartrijke, 1997, p. 142-146.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol