School van den Heiligen Vincentius

Beschrijving

Kleuter- en lagere school van Onledemolen, zogenaamd "School van den Heiligen Vincentius", van 1931, zie opschriften in de casementen van de zijpuntgevel. Ommuurde, hoger gelegen speelplaats, toegankelijk via trapje en rechts begrensd door langgestrekte gebouw van twee bouwlagen en drie traveeën voor het klooster met dubbelhuisopstand en links zes traveeën voor de klassen onder gemeenschappelijk pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat), rechts op straatgevel aanbouw van één travee en één bouwlaag onder plat dak. Verankerde donkerrode baksteenbouw. Speelplaatsgevel gemarkeerd door afwisseling van lisenen en spaarvelden onder overhoekse muizentandfries; getoogde muuropeningen en heiligennissen. Straatgevel getypeerd door casementen en religieuze beelden: Christus aan het kruis onder leien afdak; opschrift "Zalig kruise Christi Onledemolens Volk juicht voor U", voorts nissen met Sint-Vincentius à Paulo en Heilige Josephus. Voorts turnzaal ten westen van speelplaats. Interieur van schoolgebouw: twee klassen van twee/drie traveeën zowel op eerste als op tweede bouwlaag gescheiden door traphal met steektrap met smeedijzeren leuning; rechts ervan op begane grond klas met één deur en één venstertravee.

• VAN BIERVLIET A.-T., Gits door de eeuwen heen, Gits - Handzame, 1986, p. 41, 92.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol