Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Alphons Van de Wouwer, naar een ontwerp door Charles Dens uit 1896. Het gebouw is representatief voor het rijpe oeuvre van de architect, die actief was van omstreeks 1870 tot omstreeks 1915. Hij liet een veeleer conventioneel oeuvre na, dat hoofdzakelijk uit burgerhuizen en winkelpanden bestaat, zowel in neoclassicistische stijl als met invloeden van de neo-Vlaamserenaissance.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien). De lijstgevel die zich onderscheidt door een parement uit witte natuursteen, rustte oorspronkelijk op een klassieke winkelpui met zijportaal en privé-ingang tussen pilasters. Deze werden bekroond door het bewaarde entablement met consoles, waarop oorspronkelijk een gevelbrede, ijzeren balkonborstwering. Geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, en axiaal van opzet, beantwoordt de compositie aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige bovenvensters met geprofileerde dagkanten, en in de middenas vlakke omlijstingen met oren, achtereenvolgens geaccentueerd door een entablement met palmettenfries en een cartouchesleutel; geajoureerde borstweringen met siersmeedwerk op de tweede verdieping. De middenas is doorgetrokken in een markant, rondbogig dakvenster met sluitsteen, flankerende pilasters en voluten op gegroefde consoles, bekroond door een driehoekig fronton met siervaas. Het gebroken, klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen, waarboven zinken oeils-de boeuf, vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui.