erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
51025
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51025

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) met behouden opstelling van woonhuis en stal. Losse, verankerde bakstenen bestanddelen, grosso modo L-vormig rond begrint erf. Ten westen van het woonhuis tuintje met onder meer notelaar, ten oosten van woonhuis weide en moestuin, ten westen van het erf huisweide. Aan de straatzijde ijzeren hek.

Ten zuiden woonhuis van anderhalve bouwlaag en zeven traveeën, met opkamer aan achterzijde. Met schijnvoegen gecementeerde rode baksteenbouw, oorspronkelijk verfraaid met gesinterde baksteen voor de omlijstingen van de bovenvensters. Rechthoekige benedenvensters met persiennes bovenvensters met afgeronde hoeken, laatst genoemde voor de helft blind in de eenvoudigere achtergevel met meer aangepast houtwerk.

Ten noorden van het woonhuis, stal; ten noorden van het erf, dwarsschuur met jaartal 1921 aangegeven door middel van zwarte pannen in het zuidelijk schild van het zadeldak (mechanische pannen). Ten oosten van het woonhuis en de stal, gebouwen zonder noemenswaardigheden.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  :

Aanvullende informatie

De dwarsschuur is gesloopt.

Auteurs : Sys, Annelien
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51025 (Geraadpleegd op )