Klooster en lagere meisjesschool van de zusters maricolen, in 1832 te Staden gesticht vanuit Brugge.
Wederopgebouwd klooster van 1920-1921 naar ontwerp van T. Nolf (Torhout). Oorspronkelijk U-vormige plattegrond, in de jaren 1930 door middel van nieuwe vleugel omgevormd tot een vierkant. De aansluitende lage klassenvleugel in L-vorm werd afgebroken en vervangen door klasgebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.
Aan de straat, voortuintje en vleugel van elf traveeën + op de bouwplannen niet aangeduid vooruitspringend poortgebouw links. Zijvleugels van acht traveeën + vier lagere traveeën voor de rechter vleugel. Twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken (nokken parallel aan en loodrecht op de straat, mechanische pannen). Vereenvoudigde navolging van de regionale architectuur door materiaalgebruik als oranjeachtige baksteenbouw, sierankers en ontlenen van de doorsneevormentaal als onder meer omschrijvende korfboognissen van de muuropeningen, getrapte dakvensters. Markant breder deurrisaliet oplopend in trapgevel met arduinen kruisbekroning; korfboogdeur ingeschreven in een spaarveld met rondboogfries.
Op de bovenverdieping van de linkervleugel onderscheidt de Kapel zich door geprofileerde korfboogvormige drielichten opgenomen in uitstekende puntgeveltjes.
Op de begane grond, oorspronkelijk onder meer wandelgang, lijnwaadkamer, spreekplaatsen, beste kamer, refter en keuken; op de bovenverdieping, kamers, slaapzalen en de in 1985 door middel van verlaagde plafonds heringerichte kapel.
Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3195.
HEEMKRING "ANTONIUS SANDERUS", Staden in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaart 34.
MADOU M., Van Marollekens tot Maricolen Brugge, Brugge, 1997, p. 40.
Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster en school van de zusters maricolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51039 (geraadpleegd op ).