erfgoedobject

Klooster en school van de zusters maricolen

bouwkundig element
ID: 51039   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51039

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nr. 28. Klooster en lagere meisjesschool van de zusters maricolen, in 1832 te Staden gesticht vanuit Brugge.

Wederopgebouwd klooster van 1920-1921 n.o.v. T. Nolf (Torhout). Oorspronkelijk U-vormige plattegrond, in de jaren 1930 d.m.v. nieuwe vleugel omgevormd tot een vierkant. De aansluitende lage klassenvleugel in L-vorm werd afgebroken en vervangen door XX B-klasgebouwen.

Aan de straat, voortuintje en vleugel van elf trav. + op de bouwplannen niet aangeduid vooruitspringend l.poortgebouw. Zijvleugels van acht trav. + vier lagere trav. voor de r.vleugel. Twee bouwl. onder snijdende zadeldaken (n // en straat, mechanische pannen). Vereenvoudigde navolging van de regionale architectuur door materiaalgebruik als oranjeachtige baksteenbouw, sierankers en ontlenen van de doorsneevormentaal als o.m. omschrijvende korfboognissen van de muuropeningen, getrapte dakvensters. Markant breder deurrisaliet oplopend in trapgevel met arduinen kruisbekroning; korfboogdeur ingeschreven in een spaarveld met rondboogfries.

Op de bovenverd. van de l.vleugel onderscheidt de Kapel zich door geprofileerde korfboogvormige drielichten opgenomen in uitstekende puntgeveltjes.

Op de begane grond, oorspronkelijk o.m. wandelgang, lijnwaadkamer, spreekplaatsen, beste kamer, refter en keuken; op de bovenverd., kamers, slaapzalen en de in 1985 d.m.v. verlaagde plafonds heringerichte kapel.

Referentie(s)

A.R., D.V.G., 3195.
HEEMKRING "ANTONIUS SANDERUS", Staden in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaart 34.
MADOU M., Van Marollekens tot Maricolen Brugge, Brugge, 1997, p. 40.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Klooster en school van de zusters maricolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51039 (Geraadpleegd op 21-10-2019)