Teksten van Neoclassicistisch winkelhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5104

Neoclassicistisch winkelhuis ()

Neoclassicistisch winkelhuis op de hoek van Kammenstraat en Sint-Antoniusstraat, gebouwd in opdracht van de heer Spaepen-Leclair, naar een ontwerp door de aannemer Joannes Franciscus Scheepers uit 1863. De bouwheer is mogelijk te identificeren met de bakker Josephus Victor Spaepen (°Westerlo, 1822), in 1849 te Antwerpen gehuwd met Maria Anna Leclair (Westerlo, 1823-Antwerpen, 1893), een gezin met vijf kinderen. Van Scheepers zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de periode van begin jaren 1860 tot begin jaren 1900.

Hoekhuis van drie bij vier traveeën en vier bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak, dat in de eerste helft van de 20ste eeuw is vervangen door een pseudo-mansarde. De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, vandaag gecementeerde lijstgevel rust op een hardstenen plint. Horizontaal geleed door geprofileerde, cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters, oorspronkelijk met afgeronde bovenhoeken, gevat in geriemde omlijstingen op neuten, en voorzien van ijzeren parapetten. Een klassieke winkelpui met middeningang onderscheidde oorspronkelijk de voorgevel zijde Kammenstraat; de privé-inkom bevond zich in de tweede travee van de zijgevel. Oorspronkelijk werd de gevel beëindigd door een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op modillons en tandlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1863#461.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/311819 (geraadpleegd op ).


Hoekhuis met Sint-Antoniusstraat ()

Neoclassicistisch hoekhuis van Kammenstraat en Sint-Antoniusstraat, respectievelijk vier en drie traveeën en vier bouwlagen, te dateren circa 1860. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op hardstenen plint, horizontaal geleed door middel van geprofileerde, kordonvormende lekdrempels; gevelbeëindiging met houten kroonlijst op modillons en tandlijst. Rechthoekige bovenvensters met afgeronde hoeken in geriemde omlijsting op neuten, aan de Sint-Antoniusstraatzijde deels blind. Bewaarde ijzeren leuningen op tweede en derde bouwlaag; originele roedeverdeling. Verbouwde begane grond en vernieuwde pseudo-mansarde.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5104 (geraadpleegd op ).