erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
51040
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51040

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met lage losstaande bestanddelen van baksteen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een begraasd erf. Erftoegang ten noordoosten en ten noordwesten.

Ten noorden van het erf, boerenhuis (nok parallel aan de straat) in verbouwing uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Zeven traveeën; sporen van aangebouwd nutsgebouw rechts onder lessenaarsdak. Getoogde muuropeningen in een vlakke omlijsting van gele baksteen, deuren in de derde en zevende trav. Houten kruiskozijnen met halfrond geprofileerde stijl en kalf; luiken. Rechts kozijndeur met accoladevormige tussendorpel en gedeeld bovenlicht. In de achtergevel, destijds opkamervensters. Zijgevels afgewerkt met vlechtingen. In de rechter zijgevel, houten kozijnvenster en sporen van flankerende oculi.

Ten oosten, deels aangepaste 19de-eeuwse stal (nok loodrecht op het boerenhuis). Getoogde muuropeningen, gedichte lichtgleuven in de linker zijgevel. Ten zuiden, dwarsschuur- en stalvleugel uit de eerste helft van de 20ste eeuw (nok parallel aan het boerenhuis) met geïncorporeerd wagenhuis.

Rechts van de hoeve, zogenaamd "Boerinnenkapelletje" toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, geflankeerd door linden. Van 1955, ter vervanging van een bij wegverbreding afgebroken kapelletje van 1936. Gele en rode sierbaksteen op plint van veldstenen. Steen met inscriptie: "Ter herinnering aan het 25-jarig bestaan van de Boerinnenbond 1911-1936".


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51040 (Geraadpleegd op 14-06-2021)