Brasserie Centrale

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brasserie Centrale

Beschrijving

Voormalige "Brasserie Centrale" van 1925 naar ontwerp van architect A. Van Coillie (Roeselare), een gezamenlijk initiatief van de eigenaars van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigde brouwerijen van Staden en Zarren. Buiten bedrijf sinds 1960, in 1968 verkocht aan de gemeente. In de jaren 1980, verbouwing van het rechter gedeelte tot brandweerkazerne naar ontwerp van architect G. Tyberghien (Staden); gemeentelijke jeugd- en tewerkstellingsdienst thans ondergebracht in het linker gedeelte.

Langwerpig gebouw met achterliggend gekasseid erf; zestien traveeën en één à drie bouwlagen onder plat dak. Donkere baksteenbouw, gebruik van simili-steen voor de lateien. Gevelritmering door middel van deels boven de borstwering oplopende (hoek)lisenen en gecementeerde vlakken en baksteenfriezen in de spaarvelden. Op het middenste plat dak, waterreservoir met hoge buisleuning. Afdekking door middel van betonnen spanten.

Voormalige kantoorgebouwen en conciërgerie (nummers 25-27, om de hoek), eveneens uit de jaren 1920. Samenstel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder onderbroken pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Gevelritmering door middel van lisenen, baksteenfries en gebogen pseudo-fronton boven het middenrisaliet. Deels gewijzigde rechthoekige muuropeningen, vernieuwd houtwerk.

• Bouwplan bewaard op bureau gemeentesecretaris.
  • DEMEULENAERE N., 1968: het startjaar van de heemkring, (het Gebied van Staden, Deel III, 1993, p. 171-172).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De inventaristekst van 2001 kan aangevuld en gecorrigeerd worden. Van de voormalige brouwerij zijn anno 2023 twee gebouwen bewaard. Het betreft het rechter gedeelte van het brouwerijgebouw (mouterij) en de woning van de huisbewaarders. Er is een niet uitgevoerd ontwerp uit 1922 gekend door architect Valère Duyvewaardt. De bouw van de brouwerij gebeurde echter volgens plannen van architect Van Coillie en startte al in 1922 met het linkse - heden gesloopte - gedeelte van de brouwerij. In 1925 vond de bouw van de mouterij rechts ervan en de brouwerswoning met paardenstallen en burelen ten oosten plaats. Na de verkoop aan de gemeente in 1968, volgden aanpassingen en herbestemmingen aan de gebouwen.

• In 1969 werd het linkergedeelte van het brouwerijgebouw omgevormd tot tijdelijk schoolgebouw. Vanaf 1974 werd het gebruikt als bibliotheek, gemeentelijke diensten en jeugdcentrum. In 2003 werd dit linkergedeelte van het brouwerijgebouw gesloopt.
  • In 1979 verbouwde men de woning van de huisbewaarders tot twee woningen. Bij de bouw in 1925 werden in het linkergedeelte paardenstallen voorzien, en achteraan enkele burelen. De burelen werden afgebroken; de paardenstallen werden aangepast tot woning, met aanpassing van de muuropeningen.
  • In 1985 verbouwde men het rechtergedeelte van het brouwerijgebouw, waar de mouterij was gevestigd, tot brandweerkazerne. Daarbij werden grote poorten in de voorgevel aangebracht.
    • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen, 2023.
Auteurs: Jacobs, Els