erfgoedobject

Brasserie Centrale

bouwkundig element
ID
51043
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51043

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brasserie Centrale
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige "Brasserie Centrale" van 1925 naar ontwerp van architect A. Van Coillie (Roeselare), een gezamenlijk initiatief van de eigenaars van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigde brouwerijen van Staden en Zarren. Buiten bedrijf sinds 1960, in 1968 verkocht aan de gemeente. In de jaren 1980, verbouwing van het rechter gedeelte tot brandweerkazerne naar ontwerp van architect G. Tyberghien (Staden); gemeentelijke jeugd- en tewerkstellingsdienst thans ondergebracht in het linker gedeelte.

Langwerpig gebouw met achterliggend gekasseid erf; zestien traveeën en één à drie bouwlagen onder plat dak. Donkere baksteenbouw, gebruik van simili-steen voor de lateien. Gevelritmering door middel van deels boven de borstwering oplopende (hoek)lisenen en gecementeerde vlakken en baksteenfriezen in de spaarvelden. Op het middenste plat dak, waterreservoir met hoge buisleuning. Afdekking door middel van betonnen spanten.

Voormalige kantoorgebouwen en conciërgerie (nummers 25-27, om de hoek), eveneens uit de jaren 1920. Samenstel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder onderbroken pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Gevelritmering door middel van lisenen, baksteenfries en gebogen pseudo-fronton boven het middenrisaliet. Deels gewijzigde rechthoekige muuropeningen, vernieuwd houtwerk.

  • Bouwplan bewaard op bureau gemeentesecretaris.
  • DEMEULENAERE N., 1968: het startjaar van de heemkring, (het Gebied van Staden, Deel III, 1993, p. 171-172).

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Brasserie Centrale [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51043 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.