Beschrijving

Gasthof "De Gulden Haan". Burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, oorspronkelijk notariswoning. Uitgebrand in 1917-1918 (zie prentbriefkaart); in 1920 (jaarsteen op het wederopbouwplan), herstelling naar ontwerp van A. Van Coillie (Roeselare). Groot neoclassicistisch dubbelhuis met omringende, beboomde tuin. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerde schilddaken (nok parallel aan de straat, kunstleien en mechanische pannen), oeils-de-boeuf verwijderd. Lichtgeel geschilderde baksteenbouw met gecementeerde banden, arduin voor plint en doorgetrokken onderdorpels. Gevelgeleding door middel van hoeklisenen en deurrisaliet oplopend in dakvenster met bekronend gekornist fronton. Rechthoekige muuropeningen; in het deurrisaliet, uitgespaard rondbogig portaal en balkon. Vernieuwd houtwerk; smeedijzeren balkonleuning. Zijgevels met verspringende muurpartijen. Vernieuwd interieur.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3186.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol