Hooghens kapelleke

Beschrijving

Kapelletje toegewijd aan 'Maria Troosteres der Verdrukten' (zie inscriptie onder altaar), geflankeerd door twee gekandelaarde linden en gesitueerd aan de erftoegang van een wederopbouwhoeve.

Rechthoekige kapel uit de tweede helft van de 19de eeuw met afgeschuinde achterhoeken. Voorheen witgeschilderde baksteenbouw en pannen zadeldak. Puntgevel met aandak op schouderstukken van baksteen en spitsboogdeur in een benadrukte omlijsting; vleugeldeur met gietijzeren spijlen. Blauwgeschilderd interieur onder gedrukt spitsgewelf. Houten hek met gietijzeren spijlen voor het altaar met Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 11921 Bis (dossier 21).
  • DEBAERE M., Veldkapellen te Staden, in het Gebied van Staden, Deel III, 1992, p. 111-148.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol