Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Geheel van twee gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl op de hoek van Kammenstraat en Sint-Antoniusstraat, gebouwd in opdracht van heer Hubens-Van Laerbeke, naar een ontwerp door de aannemer Joannes Franciscus Mertens uit 1879. Voor de bouw werd een traditioneel diephuis met trapgevel en twee getrapte dakkapellen uit de 17de eeuw gesloopt.

Met een gevelbreedte van in totaal negen traveeën, omvat het afgeschuinde hoekcomplex drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee. In deze laatste markeert een balkon met consoles en ijzeren borstwering het winkelportaal; de oorspronkelijke houten dakkapel met vleugelstukken en gebogen fronton is verwijderd. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met sluitsteen en onderdorpel, op de hoofdverdieping verrijkt door oren. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, panelenfries en houten kroonlijst op klossen, tandlijst en uitgelengde consoles, vormt de gevelbeëindiging. Fraaie, klassieke houten winkelpui met zijportaal en privé-ingang, bewerkte pilasters en entablement op consoles in het rechter pand (Sint-Antoniusstraat 74); later aangepaste winkelramen met rolluikkast in het hoekpand (Kammenstraat 80). Het houten schrijnwerk van inkomdeuren en vensters is bewaard, evenals de gietijzeren parapetten.

Auteurs:  Braeken, Jo

Hoekhuis Sint-Antoniusstraat van respectievelijk twee traveeën, een afgeschuinde hoek en zes traveeën; drie bouwlagen hoog onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Speciaal gemarkeerde hoektravee met balkon op gegroefde consoles, fraaie ijzeren leuning en bekronende dakkapel in houten omlijsting met vleugelstukken en gebogen fronton. Voorts, rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op de hoofdverdieping verrijkt met oren en sleutel; kordon vormende lekdrempels onderaan versierd met paneel. Stijlvolle gevelbeëindiging met gelede architraaf en panelenfries alternerend met langgerekte consoles onder de kroonlijst. Aangepaste begane grond, aan de Sint-Antoniusstraatzijde met bewaarde neoclassicistische houten winkelpui met centrale winkeldeur, twee uitstalramen en huisdeur onder één entablement.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine