erfgoedobject

Herenhuis met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
51056
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51056

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis met 19de-eeuwse kern, teruggaand op de tijdens de Eerste Wereldoorlog beschadigde "brouwerswoning Van Oost". Dubbelhuis van vijf traveeën op verhoogde begane grond, en twee bouwlagen onder tentdak (mechanische pannen), links en rechts geflankeerd door gekanteelde lagere travee met respectievelijk poort naar het achtererf en venster, laatst genoemde ter vervanging van een vooroorlogse koetsdoorgang. Bakstenen lijstgevel; in de jaren 1920, voorzien van gestileerde cementering en van rechthoekige muuropeningen met getande lateien in plaats van de getoogde. Gevelgeleding door middel van lisenen, geaccentueerd door de consoles van de gootlijst en de centrale houten dakkapel in puntgevel. Verdiepte korfboogdeur met vijf treden, onder bekronend bovenlicht en buikig smeedijzeren balkon op arduinen consoles. Vernieuwd houtwerk, behouden deels beglaasde deur met smeedwerk. Achtergevel begroend met wilde wingerd.

Interieur mogelijk uit de jaren 1920. Centrale hal met bordestrap; marmeren plint en wanden versierd met marmerimitatie, casementen en vergulde consoles; cementtegelvloer. Haaks op deze hal, smallere gang als verbinding naar de vroegere koetsdoorgang. Links, dubbel salon, oorspronkelijk gescheiden door kamerbrede deuren; parketvloer. Plafonds met omlopende koven en stucwerk rond de luchters. Geverniste vleugeldeuren met art-nouveaugetinte klinken.

Gekasseid achtererf met deels behouden lage brouwerijgebouwen uit het vierde kwart van de 19de eeuw onder pannen zadeldaken (nok loodrecht op straat); links, paardenstallen en rechts, flessenwasserij, respectievelijk achter nummers 31-33 en nummer 27 (nu in gebruik als garage en opslagplaats).

Tegen de achtergevel van nummer 31, aanbouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw onder zadeldak (nok loodrecht op straat); baksteenbouw verlevendigd door middel van banden en strekken van gele sierbaksteen; dichtgemetselde rondbogige muuropeningen en dito steekboogpoortje in geriemde omlijsting met pilasters en druiplijst.

In de tuin, onder meer klein bakstenen kapelletje omgeven door linden en antiek aandoend beeld op lichte terp met twee majestueuze rode beuken en acacia's; recente boomgaard.

  • HEEMKRING "ANTONIUS SANDERUS", Staden in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaart 23.
  • VANDECANDELAERE D., Staden. Beelden uit het verleden, Handzame, 1987, p. 79.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51056 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.