Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Wederopbouwhoeve van 1921 naar ontwerp van T. Raison (Brugge), met opstelling teruggaand op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Gebaseerd op de regionale hoevebouw zie,

Opstelling: losse, lage bestanddelen, L-vormig opgesteld rondom een deels begraasd erf; boerenhuis (nok loodrecht op de straat) en schuur met aansluitende stalling (nok loodrecht op het huis) respectievelijk ten oosten en ten noorden; achter het huis, 'bakkeuken' en begroend klein houten wagenhuis;

Aanplantingen: kleine boomgaard voor de schuur; ten zuidoosten van het boerenhuis, poel met omzomende knotwilgen en populieren; toegangshek tussen betonnen palen ten zuiden;

Materialen: rode verankerde baksteenbouw, mechanische pannen voor de onderbroken zadeldaken;

Streekeigen bouwelementen: punt- en tuitgevels met aandaken en vlechtingen, onder meer dakvenster bij het boerenhuis; overhoekse steunberen (boerenhuis); rechthoekige huisvensters onder korfbogige ontlastingsboog en rondboogdeur met bekronend bovenlicht, vernieuwd houtwerk ter vervanging van kruiskozijnen met kleine roedeverdeling; getoogde en rechthoekige staldeuren, klimmende laadluiken; korfbogige schuur- en wagenhuispoort, laatst genoemde dichtgemetseld; klinket in de schuurpoort;

Indeling: boerenhuis van twee gewijzigde (paarden)staltraveeën + vier traveeën + twee opkamertraveeën onder hoger zadeldak; tweeledig bakhuis; dwarsschuur van drie traveeën met geïncorporeerde wagenhuistravee links + aansluitende lagere stalvleugel van zes traveeën.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 11921 bis, dossier 48.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol