erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
51079
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51079

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis uit de jaren 1920, gesigneerd "Ernest Apers bouwmeester" (Roeselare), naar verluidt gebouwd in opdracht van een gepensioneerd brouwer; sinds de jaren 1940 apotheek. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); rechts aanpalende garage onder plat dak en laag nutsgebouw. Aansluitend bij de regionale architectuur door materiaalgebruik als gele baksteenbouw met arduinen plint en geledende banden van witsteen, en het ontlenen van de doorsneevormentaal als korfbogige en rechthoekige muuropeningen, het bovenhoutwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten, en de halfronde en veelhoekige erkers oplopend in afgeronde puntgevel. Gestileerde art-deco-inslag zie de sierlijk uitgewerkte consoles en pilasters met florale motieven, het dorische deelzuiltje van het gekoppelde benedenvenster, de getande lateien en de casementen met overhoekse muizentanden. Vleugeldeur met frontonpanelen, deels beglaasd met smeedwerk; bovenlichten van de benedenvensters met glas in lood. Achthoekig venstertje in de rechter geveltop.

Interieur. Gang met aansluitende trappenhal (rechts) met trap als combinatie van bordes- en kwarttrap en korfbogige scheibogen; fries met hopbellenmotief; behouden houtwerk met glas in lood onder meer bloemmotieven in de bovenlichten.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51079 (Geraadpleegd op )