Burgerhuis in Louis-Philippestijl, mogelijk samen opgetrokken met het rechts aanpalende pand (Kapucinessenstraat 35A), als onderdeel van een symmetrisch geheel van drie gekoppelde rijwoningen. Opdrachtgever van dit vastgoedproject, waarvoor een bouwaanvraag uit 1854, was Augustin Joseph Rousseaux; uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Mogelijk werd het geveldecor begin jaren 1900 aangepast.
Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een latere pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Gevat tussen ingediepte pilasters, wordt dit laatste op de eerste verdieping gemarkeerd door een gebogen balkon met consoles, postamenten en een smeedijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van steekboogopeningen in geriemde omlijsting met sluitsteen. Een balustrade accentueert de eerste, onderdorpels de tweede verdieping. Een klassieke hoofdgestel met gekorniste houten kroon- en tandlijst op consoles vormt de gevelbeëindiging. Bewaard houten schrijnwerk, de fraai bewerkte inkomdeur en het benedenvenster daterend uit begin jaren 1900.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203172 (geraadpleegd op ).
Bepleisterd en beschilderd lijstgeveltje van twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien), Louis-Philippestijl uit het derde kwart van de 19de eeuw. Links, risaliet afgelijnd met geblokte penanten en pilasters, aardig balkonnetje met sierlijk gebombeerde ijzeren leuning tussen bewerkte postamenten op de hoofdverdieping. Afbakening der bouwlagen door middel van lijsten en versierde borstweringen, resp. met balustrade en plastische stucwerk. Getoogde vensters en deur gevat in geriemde omlijsting met sleutel; deur met bewaard snijwerk.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5108 (geraadpleegd op ).