erfgoedobject

Herenhuis gedateerd 1922

bouwkundig element
ID
51080
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51080

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eclectisch getint herenhuis met gevelstenen "jaar"/ "1922". Dubbelhuis van één smalle middentravee + bredere linker- en rechter travee als risaliet, en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), kroonlijst op consoles. Oranje baksteenbouw op arduinen plint, met gebruik van simili-steen voor banden en sierelementen. Regionalistische inslag in het rechter risaliet met, oplopend in in- en uitgezwenkte top met getrapte bekroning en overhoeks fiaal en in de rechthoekige bovenvensters onder korfbogig boogveld met schelpmotief en het vrijer geïnterpreteerd drielicht in de geveltop. Anderzijds meer "klassieke" elementen als de getoogde muuropeningen op de begane grond en de driezijdige rechter erker. Typisch voor de jaren 1920 is het behouden houtwerk met decoratieve roedeverdeling in de bovenlichten.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis gedateerd 1922 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51080 (Geraadpleegd op )