erfgoedobject

Villa Vlasbloem

bouwkundig element
ID
51082
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51082
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalige "Olieslagerij Debeil-Bonte" in 1865 opgericht door Ferdinand Bonte. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, volledige verwoesting van het bedrijf; heropbouw in 1922; in 1995 overname door de Amerikaanse groep Cargill, sinds 1999 joint venture Cargill-Vandemoortele. Aan de straat gelegen complex met van links naar rechts: villa, olieslagerij en conciërgerie.

Eclectische villa van circa 1922 zogenaamd "Vlasbloem" volgens opschrift, in laag ommuurde tuin met onder meer paardekastanjes. L-vormige plattegrond; twee bouwlagen onder leien zadel- (nokrichting loodrecht op de straat) en schilddak (nokrichting parallel aan de straat); souterrain. Recent witgeschilderde baksteenbouw boven arduinen sokkel. De cottage-achtige allure vloeit voort uit de gearticuleerde opbouw en de afwerking. Combinatie van lijst- en topgevel met omlopende muizentandfries onder de overstekende dakrand op modillons, in de topgevel voorzien van windborden en schoren. Bijkomend volumewerking door de veranda onder leien bedaking in de oksel en de linkse bow window met aansluitend balkon en trapezoïdale luifel. Bewaard typisch houtwerk voor de balustrades en de verspringende roedeverdeling in de bovenlichten van de getoogde muuropeningen.

Olieslagerij van 1922. L-vormig complex met aan de straat in 1988 deels ingestorte gevel. Rode baksteenbouw, gebruik van simili-steen en beton voor de lateien en sierelementen. Ritmerende lisenen.

  • Olieslagerijen Debeil-Bonte N.V., 150 industriejaren, brochure, s.l., circa 1970.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Vlasbloem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51082 (Geraadpleegd op 07-05-2021)