erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
51088
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51088

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis met neorococo- en art-nouveau-inslag uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, naar verluidt gebouwd in opdracht van de familie Pauwelyn-Kras (zie ook nummers 32-36). Dubbelhuis van drie traveeën + poorttravee en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien en mechanische pannen) met drie dakkapellen. Plastisch behandelde lijstgevel op arduinen sokkel en parement van simili-natuursteen met schijnvoegen. Brede venstertravee, de linker met sierlijk uitgewerkt smeedijzeren balkon, de derde met geïncurveerde driezijdige erker en aansluitend balusterbalkon voor het dakvenster in een klokgevel met gebogen kroonlijst. Onderbroken hoofdgestel met tand- en kroonlijst. Korfbogige geprofileerde muuropeningen met druiplijst. Deur en poortomlijsting met sluitsteen, resp. uitgewerkt als sater- en nimfenkop. Behouden houtwerk met cirkelmotief in de bovenlichten, deels beglaasde vleugeldeur.

Interieur. Centrale hal met gemarmerde plint. Rechts van de hal, twee salons met marmeren schouwen met neoclassicistische inslag; spiegel en bloemenschilderij van de boezem opgenomen in een eclectisch houtwerk met neorococosleutel. Omraamd gevelouteerd behang onder een brede fries met beschilderde ornamenten en omlopende koof.

Links, aanpalende kantoorruimte van 1997-1999 naar ontwerp van P. Deceuninck (Bellem). Gebruik van moderne materialen als glas, staal en witte natuursteen. Integratie-architectuur zie herhaling van bepaalde elementen van nummer 22, zoals de door middel van een gebogen dakvenster onderbroken kroonlijst en de oculus.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51088 (Geraadpleegd op )