Burgerhuis in neoclassicistische stijl, mogelijk samen opgetrokken met het links aanpalende pand (Kapucinessenstraat 35), als onderdeel van een symmetrisch geheel van drie gekoppelde rijwoningen. Opdrachtgever van dit vastgoedproject, waarvoor een bouwaanvraag uit 1854, was Augustin Joseph Rousseaux, uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Mogelijk werd het geveldecor begin jaren 1900 aangepast.
Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een latere pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand en schijnvoegen op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de gedesaxeerde portaaltravee. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en geajoureerde borstwering waarin siersmeedwerk. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen. Geriemde vensteromlijstingen met oren, entablementen, sluitstenen en balustraden accentueren de eerste verdieping; entablementen op consoles, sluitstenen en guirlandepanelen op de borstwering op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met trigliefenfries en vernieuwde kroonlijst vormt de gevelbeëindiging.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203173 (geraadpleegd op ).
Dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit het derde kwart van de 19de eeuw door middel van pui- en waterlijsten ingedeeld in horizontale registers. Begane grond opgehoogd met schijnvoegen; hoofdverdieping met rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren en sleutel, gestrekte waterlijst en beschermende balustrade; derde bouwlaag met entablement en decor van guirlandes rond de vensters. Tot slot een gelede architraaf, fries met trigliefen en vlakken metopen en vernieuwde dakgoot.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5109 (geraadpleegd op ).