erfgoedobject

Villa en chicoreifabriek

bouwkundig element
ID
51097
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51097
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Villa met rechts aanpalend, gekasseid erf met grote, aan de straat gelegen, cichorei-ast en voormalige herberg " 't Molenhuis". Bedrijf Vandenbroucke naar verluidt circa 1890 opgestart, mogelijk gegroeid uit de Sleihagemolen, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en als houten windmolen afgebroken in 1896. Op het erf, tot 1951 aftakking van de tramlijn Roeselare-Sleihage-Staden voor de aanvoer van cokes. Bedrijf sinds circa 1973 buiten werking.

Sobere villa, naar verluidt van 1935 naar ontwerp van architect Allewaert (Izegem); typerende horizontaliserende gevelgeleding en pannen schilddak (nok parallel aan de straat).

Cichoreifabriek, naar verluidt circa 1921 gebouwd door de astenbouwers gebroeders Willaert (Oostnieuwkerke, Roeselare) naar ontwerp van H. Vandenbroucke, met van links naar rechts, opslagplaatsen van twee bouwlagen en asten van drie à vier bouwlagen onder plat dak met typerende vierkante schoorstenen en waterreservoir. Rode verankerde baksteenbouw met gebruik van beton voor de afdekking van de asten. Verzorgde afwerking door middel van muurvakken met ingewerkt fronton, rechte baksteenfriezen en friezen met dropmotief. Aan de achterzijde, kleine rondboogvenstertjes. Aan het achtererf, aansluitend golfplaten afdak op structuur van ijzeren I-balken, onder meer ter bescherming van de weegbrug en de wasbak met snijmachine. Voorts deels bewaarde inrichting met 'elevateur' en roosters.

  • MATTEN S., Sleihage van gehucht naar parochie, Handzame, 1986, p. 59, p. 73-75.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De chicoreifabriek met asten en opslagplaatsen (nummer 74) is gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De villa (nummer 72) is grondig verbouwd met verlies van erfgoedwaarde. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa en chicoreifabriek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51097 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.