erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID
51099
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51099

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Pastorie gelegen schuin tegenover de kerk, in zijn huidige vorm uit de jaren 1920, doch met kern uit de 18de eeuw en begin 20ste eeuw.

1767: bouw van een pastorie in opdracht van de abdij van Zonnebeke. 1908: wellicht ingrijpende verbeterings- en veranderingswerken. Prentbriefkaarten van voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog tonen een vrijstaand diephuis met puntgevels. Rode baksteenbouw met afwisselend gebruik van (gele) sierbaksteen voor de omlijsting van de getoogde en korfbogige muuropeningen/ boogvelden en de rondboogdeur met pilasters en druiplijst, dit als referentie deels aan 18de-eeuwse architectuur (zie bewaarde, deels blinde vensteromlijstingen in de rechter zijgevel en de achtergevel), en deels aan de afwerking van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van 1897. De rechts aanpalende, achteruitspringende lagere en eenvoudiger vleugel onder zadeldak met rechts dakschild (nok parallel aan de straat) dateert mogelijk uit deze periode.

Huidig uitzicht teruggaand op 1920: na beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog, structurele aanpassing naar ontwerp van bouwmeester A. Van Coillie (Roeselare). Behoud van het diephuisvolume, doch afschuining van het zadeldak aan de straatzijde. De getoogde muuropeningen/ boogvelden worden grotendeels aangepast tot korfbogige; opnieuw gebruik van gele sierbaksteen voor omlijstingen, hoekkettingen en de vlechtingen van de puntgevel achteraan. Vrijstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, geaccentueerd door korfboogdeur met pilasters en druiplijst onder leien luifel op korbelen. Rechthoekige, soms gekoppelde vensters onder lateien van simili-steen. Deels bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Grotendeels aangepast interieur.

  • Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 4786.
  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, nr. W/ 01404.
  • Gemeentelijke Cultuurraad, Gemeente Staden. Staden-Oost-West-Route, Staden, 1987, p. 29.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51099 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.