Hoeve en maalderij

Beschrijving

Hoeve aan een bocht van de straat. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom een geasfalteerd erf.

Ten zuiden van het erf, in de jaren 1920 wederopgebouwd boerenburgerhuis (gewijzigde oriëntatie). Dubbelhuis van vijf traveeën. Aflijnende lisenen en baksteenfries, getoogde muuropeningen.

Ten noorden, schuur uit de tweede helft van de 19de eeuw (nok parallel aan de straat). Ten westen, nieuwe loodsen met landbouwhandel.

Aan de overzijde van de straat, bij de hoeve horende mechanische maalderij (nummer 15, heden in onbruik) ter vervanging van de circa 1902 gesloopte "Ondankmolen". Aandrijving aanvankelijk met een armgasmotor. Schade door granaatinslagen tijdens de Eerste Wereldoorlog, verwijdering van het gietijzer in opdracht van de Duitsers.

Verankerd bakstenen gebouw van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat); vijfde travee onder plat dak. Oorspronkelijk getoogde muuropeningen, op de begane grond echter gewijzigd in de jaren 1950 en voorzien van betonnen lateien en dito indeling; blinde vensters in de halve verdieping. In de derde travee, poort onder strek en laadvenster onder uitkragend zadeldak. Links aanpalend, roodbakstenen gebouw uit de jaren 1950; één à twee bouwlagen onder zadel- (golfplaten) en plat dak. Interieur oude maalderij: houten balklagen op ijzeren I-profielen, ondersteund door dito kolommen; enkele bewaarde 'installaties' onder meer aandrijvingsassen, lui, haverpletter en hamermolen.

• DENTURCK A., De verdwenen molens van Oostnieuwkerke, in Rollariensa, VI, 1974, p. 128-123.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol