Teksten van Burgerhuis in Louis-Philippestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5111

Burgerhuis in Louis-Philippestijl ()

Burgerhuis in Louis-Philippestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1854 voor eigen rekening gebouwd door de heer E. Coninckx. Het betreft vermoedelijk de aannemer Eduard Coninckx, die in Antwerpen actief was van midden jaren 1840 tot 1893.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het zijrisaliet in de rechter travee. Dit laatste wordt gemarkeerd door het portaal in hardstenen omlijsting, waarboven een balkon met voluutconsoles en gietijzeren borstwering van getorste spijlen en meanders. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen met lekdrempel, de bovenvensters met afgeronde bovenhoeken, op de eerste verdieping geaccentueerd door een sluitsteen en casement op de borstwering, op de tweede verdieping door een onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met een brede, door getande postamenten geritmeerde fries, en een gekorniste houten kroonlijst, vormt de gevelbeëindiging. Een gekroonde Onze-Lieve-Vrouw met kind op linkerarm en scepter in rechterhand, op vierkante sokkel, een serieproduct uit de 20ste eeuw, siert de hoofdverdieping. Bewaard houten schrijnwerk, de inkomdeur en benedenvensters uit begin 20ste eeuw.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1854#71.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203160 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis in Louis-Philippestijl ()

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen gebouwd in 1854. Sober versierde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond: nauwelijks gemarkeerd rechter deurrisaliet met balkon van de hoofdverdieping achter fraai smeedijzeren hek. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping met afgeronde bovenhoeken en sleutel en eenvoudig paneel op de borstweringen. Gekroonde Onze-Lieve-Vrouw met kind op linkerarm en scepter in rechterhand op vierkante sokkel, geplaatst tegen de penant der hoofdverdieping.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1854, Modern Archief 20.105/1, dossier 71.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5111 (geraadpleegd op ).