erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
51113
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51113

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ten opzichte van de rooilijn inspringend burgerhuis met cottage-allures, naar verluidt van 1922, ter vervanging van een laag arbeidershuis (zie Duitse pentekening van circa 1915). Dubbelhuis van twee traveeën + bredere rechter travee als risaliet en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Gele baksteenbouw, verlevendigd door middel van lijsten en hoekbanden van witte sierbaksteen; gebruik van arduin voor plint en sierelementen. De cottage-achtige allure vloeit voort uit de gearticuleerde opbouw en de afwerking. Combinatie van lijst- en afgewolfde topgevel onder overstekende dakrand op modillons, in de topgevel voorzien van windborden en schoren. Typische smalle getoogde muuropeningen met aanzetstenen, onder meer gekoppeld, en deur op kwartrond bordes, onder deurvenster met balkon voorzien van gietijzeren leuning. Behouden houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten; deels beglaasde art-nouveaugetinte paneeldeur met smeedwerk.


Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51113 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.